Bakan Avcı: "Ortak Türk Tarihi Kitabının Programı Onaylandı"  
Bakan Avcı:

Bakan Avcı: "Ortak Türk Tarihi Kitabının Programı Onaylandı"

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı: “Ortak Türk tarihi kitabının programı onaylandı. 1500´lü yıllara kadar gelen ortak tarihimizin önce seçmeli, sonra zorunlu okutulması şeklinde ilke kararı alındı. Aynı işlem önümüzdeki nisan ayına kadar coğrafya ve edebiyat kitapları için de gerçekleştirilecek“

Bakan Avcı:

Türk Keneşi Eğitim Bakanları 3. Toplantısı´na katılmak için Bakü´de bulunan Bakan Avcı, toplantıda alınan kararlar ve temaslarıyla ilgili basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda Türk Keneşi´ne üye ülkeler açısından çok önemli kararlar aldıklarını söyleyen Bakan Avcı, toplantının olumlu yönlerinden birinin de daha önceki etkinliklere katılmayan Türkmenistan´ın Bakü toplantısına katılması olduğunu, Türk Keneşi´nin giderek etki alanını genişlettiğini belirtti. Özellikle ortak tarih, coğrafya ve Türk edebiyatı dersleri ve ders kitaplarının gözden geçirildiğini bildiren Bakan Avcı, şunları söyledi:

"Ortak Türk tarihi kitabının programı onaylandı. Bu kitapları Türk Keneşi Devlet Başkanları toplantısında alınan karar gereği kurulan Türk Akademisi hazırlayacak. Kitapların programları hazırlanmaya başladı. İlk olarak da tarih kitabının hazırlığı tamamlanmış oldu. 1500´lü yıllara kadar gelen ortak tarihimizin önce seçmeli, sonra zorunlu okutulması şeklinde ilke kararı alındı. Aynı işlem önümüzdeki Nisan ayına kadar coğrafya ve edebiyat kitapları için de gerçekleştirilecek. Böylece çocuklarımız ortak tarih, coğrafya ve edebiyatımızı birinci elden tanıma fırsatı bulacak."

Bakan Avcı, toplantıda alınan bir diğer önemli kararın üye ülkeler arasında öğrenci ve öğretmek mübadelesiyle ilgili olduğunu ifade etti. Bakan Avcı, ilerleyen süreçte Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan arasında öğrenci ve öğretmen değişimleri programlarının yürürlüğe konulacağını açıkladı.

Türk Keneşi Öğrenci Meclisi oluşturulması konusunun da onaylandığını söyleyen Bakan Avcı, eğitim bakanlarından oluşacak bir Bilim İcra Kurulu´nun da oluşturulmasına karar verildiğini ve bu kurulun Türk Akademisi´ne bilimsel faaliyetlerinde lojistik destek sağlayacağını, üniversiteler arasında denklik sorunlarını ve üniversiteler arası işbirliklerini geliştirmek konularını da görüştüklerini, uzun vadede çok olumlu sonuçlar doğuracağına inandıkları kararlar aldıklarını vurguladı.

2015´in Yusuf Has Hacib´in 1000. doğum yıl dönümü, aynı zamanda Kitabı Dede Korkut´un bilinen nüshasının bulunmasının 200. yılı olduğunu hatırlatan Bakan Avcı, hem Kutadgu Bilig´in hem de Dede Korkut´un daha fazla tanıtılması için çalışmalar yapılacağını, bu konuda UNESCO ile işbirliği yapma kararın alındığını belirtti.

Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov´la yaptığı görüşmeden de bahseden Bakan Avcı, şu bilgileri verdi:

"Daha önceki ziyaretlerimizde kendisine buradaki Türk Anadolu Lisesi ile ilgili bazı sıkıntılarımızı dile getirmiş ve bize bir okul alanı daha tahsis etmelerini rica etmiştik. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasıyla lise eğitimi de zorunlu hale geldi. Dolayısıyla buradaki Türk okulu fiziki ortam olarak yetersiz kaldı. Mevcut okulumuzu ilkokul ve ortaokul olarak değerlendirip lise için yeni bir alan tahsis etmelerini rica etmiştik. Bununla ilgili çalışmaları başlattıklarını, arsa seçenekleri üzerinde çalıştıklarını ilettiler. Türkiye´de 8 bine yakın Azerbaycanlı öğrenci yüksek eğitim alıyor. Onların yurt sorunları var. Başlangıçta onlar için ayrı yurt arsaları tahsis etmeyi önermiştik. Fakat Türk öğrencilerle birlikte aynı yurtlarda kalmasını istemiştiler. Biz de bu konuda çalışma başlatmıştık. Gençlik ve Spor Bakanlığımız konu üzerinde çalışıyor. Önümüzdeki ders yılında Azerbaycanlı öğrenciler mümkün olduğu kadar bu yurtlara yerleştirilecekler."

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.