Bakan Avcı ´Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi´ Kapanış Konferansına Katıldı  
Bakan Avcı ´Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi´ Kapanış Konferansına Katıldı

Bakan Avcı ´Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi´ Kapanış Konferansına Katıldı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Türkiye son 10 yıldır, Avrupa´da sosyal yardımların büyük ölçüde budandığı ve gelişemediği bir dönemde bu alanda çok ciddi atılımlar yaptı" dedi. 

Bakan Avcı ´Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi´ Kapanış Konferansına Katıldı

Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi´nin kapanış konferansına, Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı´nın yanı sıra Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Stefano Manservisi ve Almanya´nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl da katıldı.

Bakan Avcı, yaptığı konuşmada, projeye önem verdiklerini vurgulayarak, projeyle başlatılan süreçlerin, bundan sonraki uygulamalarda etkilerini hissettireceğini söyledi.

"Bu bir son değil, aslında bir başlangıç" diyen Bakan Avcı, bundan sonraki süreçte projenin kazanımlarını eğitim sistemine aktarmanın yollarını da bulacaklarını anlattı. Bakan Avcı, şöyle devam etti:

"Bu projenin bizim açımızdan en önemli özelliklerinden biri de uygulanacak testlerin uyumlandırılması meselesi. Gerçekten böylesine kültüre göre biçimlenen süreçleri her ülkede, herhangi bir uyumlama yapılmaksızın olduğu gibi uygulanması mümkün değil, geçmişte bu yanlışı yaptık, bu yüzden pek çok engellimizi de sağlanan imkânlardan mahrum bıraktık. Onun için bu uyumlandırma süreci inşallah bundan sonra mümkün olan en yüksek düzeyde erişimi sağlayacak bir fırsatı bize sağlamış olacak."

Projede emeği geçenlere teşekkür eden Bakan Avcı, "Türkiye son 10 yıldır, Avrupa´da sosyal yardımların büyük ölçüde budandığı, gelişemediği bir dönemde bu alanda çok ciddi atılımlar yaptı. Ama bunları, siz değerli öğretmenler olmasaydı, velilerimizin desteği olmasaydı kazanamazdık" dedi.

"Her bireyin temel hakkı"

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Stefano Manservisi de insan hakları, ekonomik ve sosyal boyutu bulunan projenin önemine işaret etti. Manservisi, "AB´nin çabalarında olduğu gibi, Türkiye´nin de bu bireyleri mümkün olan en üst düzeyde toplum ve iş hayatına katma çabaları devam ediyor" dedi.

Türkiye´nin de BM Engellilik Stratejisini kabul ettiğini ve yasal mevzuatı haline getirdiğini anlatan Manservisi, "Ekonomik unsur bir yana, bunun temel bir insan hakkı olduğunu da unutmamalıyız. Engelli olsun olmasın herkes tüm imkânlarından eşit istifade etme, eşit muamele görme ve eşit fırsatlara sahip olmak durumundadır. Bu her bireyin temel hakkıdır." şeklinde konuştu. 

Almanya´nın Ankara Büyükelçisi Pohl da ihtiyaçları, inançları, ideolojileri ne olursa olsun herkesin kaliteli bir eğitime erişim hakkı bulunduğunu vurgulayarak, ihtiyaçlara göre eğitim verilmesinin önemine değindi.

Proje, özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin psikolojik ölçme araçları ile eğitsel değerlendirme ve tanılamanın yapılması, topluma aktif katılımlarının sağlanarak, öğrenme ortamlarının ve fırsatlarının sivil toplum, yerel kamu kuruluşları, özel sektör ve belediyelerin desteğiyle artırılmasını amaçlıyor.

 

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.