Bakan Avcı, Türk Keneşi Eğitim Bakanları Üçüncü Toplantısı´na Katıldı  
Bakan Avcı, Türk Keneşi Eğitim Bakanları Üçüncü Toplantısı´na Katıldı

Bakan Avcı, Türk Keneşi Eğitim Bakanları Üçüncü Toplantısı´na Katıldı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı: “Türk dili konuşan ülkeler olarak uyum sağlamanın en önemli gereği, eğitimde kaliteyi yükselterek nitelikli insan gücü yetiştirmektir.”

Bakan Avcı, Türk Keneşi Eğitim Bakanları Üçüncü Toplantısı´na Katıldı

Bakan Avcı, yaptığı konuşmaya, eğtimin; bir ülkenin kalkınmasını ve gelişmesini doğrudan etkileyen, geleceğini belirleyen, o ülkenin insanlarını geleneklerini ve çağdaş değerlerini uyum içinde kaynaştıran, gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin üzerinde ehemmiyetle durdukları, çok önemli ve dinamik bir süreç olduğunu vurgulayarak başladı.

Bakan Avcı, “Bu nedenle; ortak dil, ortak kıssalar, ortak masallar, ortak efsaneler, ortak inançlar ve ortak bir anlayış gibi uzun zamanda oluşmuş önemli bir tarih ve kültür birikimine sahip olan kardeş Türk Cumhuriyetleri Eğitim Bilim Bakanlarıyla işbirliğini güçlendirmek amacıyla bir arada bulunmak benim için büyük bir onurdur.” dedi.

“Geleceğimizin güvencesi olan gençlerimiz arasında ortak kimlik bilincinin gelişmesi büyük bir önem arz etmektedir. Maziden aldığımız bu ortak değerlerin gücüyle, geleceğimize ve gençliğimize işbirliği ve kardeşlik duyguları içinde daha güzel yarınlar hazırlamak en büyük arzumuzdur.” diyen Bakan Avcı, toplantı sonucunda alınacak kararların; Türk Dünyası gençliğinin, dünyanın her yerinde bilgili, üreten, sorumluluk duygusu olan, paylaşan, insan haklarına saygılı, katılımcı, hoşgörülü, öz kimliğini bilen, kültür değerlerine saygılı, geleneklerine ve tarihine bağlı insanlar olarak yetişmelerine önemli katkılarda bulunacağını belirtti.

Bakan Avcı, “Türk Dili konuşan ülkeler olarak ilişkilerimizi geliştirip daha ileri noktalara taşımamız ve Dünyaya güçlü bir barış ve uzlaşı mesajı verebilmemiz için, temelini 1992 yılında Türk Dili’ne bağlı gönül birliğine dayalı ülkelerimiz arası çalışmalardan oluşturduğumuz kurumların geliştirilmesine ve faaliyetlerinin hızla devam ettirilmesine gayret göstermemiz gerekmektedir.” dedi.

Eğitim algısının her gün geliştiği çağımızda, yeni arayışların ve yapılanmaların hızlı bir değişimi de beraberinde getirdiğini belirten Bakan Avcı, “Bu değişimlere Türk Dili konuşan ülkeler olarak uyum sağlamanın en önemli gereği, eğitimde kaliteyi yükselterek nitelikli insan gücü yetiştirmektir. Bu amaçla hazırlanacak Ortak Tarih ve Türkçe ders kitapları, genç nesillerimizin birbirini daha iyi anlamalarına ve sağlam kültürel bağlar oluşturulmasına vesile olacaktır.” dedi.

Türk Dili’nin en önemli ortak kültür değerlerimizden olduğunu vurgulayan Bakan Avcı; Türk Konseyi’nin ortaya çıkışında ilham kaynağı olmuş ve bu kurumun ikinci toplantı başlığının “Eğitim” olarak belirlendiğini dile getirdi.

“Saygıdeğer Devlet Başkanlarımız biz Eğitim Bakanlarını, eğitim alanındaki işbirliğini arttırmak ve geliştirmek amacıyla “Türk Keneşi” çatısı altında görevlendirmişlerdir. Bugün burada, ortak edebiyat ve tarih ders kitaplarının hazırlanması, ortak terminoloji ve ortak alfabe belirlenmesi, ortak eğitim televizyonu kurulması konularının ele alınması bu yolda önemli bir mesafe kat etmekte olduğumuzu göstermektedir.” diyen Bakan Avcı, Yükseköğretim düzeyinde işbirliğine yönelik olarak Türk Üniversiteler Birliği kurulması yönünde güzel bir girişim başlatıldığını ve kısa zamanda ilerleme kaydedildiğini belirtti.

Bakan Avcı, “İnanıyorum ki Türk Üniversiteler Birliği ve Yüksek Öğretim Alanı Oluşturulmasına Dair Yönerge’nin onaylanmasıyla önemli ve büyük bir adım daha atmış olacağız. Türk Üniversiteler Birliğinin hayata geçirilmesi, ülkelerimiz arasında bilimsel bilginin paylaşılması, öğrenci ve akademisyen hareketliliği,  diploma denkliği ve daha birçok artı değer oluşturması açısından fevkalade önemlidir.” dedi.

Türk Keneşi ülkelerinin Kazakistan´ın genç ve dinamik nüfusundan, Azerbaycan´ın yer altı ve yer üstü zenginliklerinden, Kırgızistan´ın turizm alanındaki potansiyelinden, Türkiye´nin jeopolitik konumu ve birçok alandaki önemli tecrübesinden daha faydalı sonuçlar elde edebilmek için nitelikli genç nesiller yetiştirmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacın olduğunu hatırlatan Bakan Avcı, konuşmasını  "Bu amacımıza ulaşabilmek için her türlü engeli sabır, gayret ve azimle çalışarak aşmalıyız. Çıkmış olduğumuz bu yolda gece gündüz, yılmadan, usanmadan yürüyerek daha güzel yarınlara ulaşacağımız inancındayım" sözleriyle tamamladı.

 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.