Görme engelli öğrencilere kitap okuma, dinleme ve ses kayıt cihazı  
Görme engelli öğrencilere kitap okuma, dinleme ve ses kayıt cihazı

Görme engelli öğrencilere kitap okuma, dinleme ve ses kayıt cihazı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, görme engelli öğrencilere, "Daisy kitap okuma, dinleme ve ses kayıt cihazı" dağıtacak.

Görme engelli öğrencilere kitap okuma, dinleme ve ses kayıt cihazı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yarın Ankara Yenimahalle Mitat Enç Görme Engelliler Ortaokulu´nda katılacağı törende öğrencilere hem karne hem de Daisy kitap okuma, dinleme ve ses kayıt cihazı dağıtacak. 

FATİH Projesi ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) çerçevesinde görme engelli öğrencilere verilecek cihazlar, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin "erişebilirlik" maddesindeki kriterlere uygun olarak dağıtılacak.  

 

Engelsiz EBA çalışmaları

Millî Eğitim Bakanlığı, engelli bireyler için EBA’ya yeni içerikler kazandırırken, bu içeriklerinden engelli öğretmen ve öğrencilerin de yararlanabilmeleri için çalışma yürütüyor. Bu kapsamda, pek çok kamu kurum ve kuruluşu ve özel sektörle işbirliği yapılıyor.

 "Daisy kitap okuma, dinleme ve ses kayıt cihazları" ile özel eğitim okullarındaki görme engelli öğretmen ve öğrenciler, diledikleri zamanda ve ortamda eğitsel içeriklere ulaşabilecek ve teknolojinin olanaklarından diğer bireyler ile eşit olarak faydalanabilecek.

 

 Cihazın teknik özellikleri

Dağıtılacak cihazın İngilizce ses motoru desteği bulunuyor. Cihazın dili değiştirildiğinde tüm menü ve alt menü özellikleri de bu dile göre değişebiliyor.

MP3, WMA, WAV, FLAC, ACC, OGG uzantılı ses dosyalarını çalabilen cihazın harici hoparlör ve kulaklık desteği bulunuyor. Aygıt, TXT, HTM, HTML, DOC/DOCX, EPUB gibi uzantılı metin dosyalarını sistemindeki sentezleyicileri kullanarak seslendirebiliyor.

PDF uzantılı dosyaları seslendirebilen aygıt, AVI, MP4, 3GP, MOV, WMV, FLV, MPG, MPEG, DAT gibi video dosya türlerini sesli dinlemeyi de destekliyor.

Cihaza kaydedilen kitaplarda, Daisy formatının yapısına bağlı olarak oluşturulan tüm yönlendirme özellikleri arasında gezinmeyi sağlayarak, diğer metin ve ses dosyalarında işaretli alanlar oluşturulabiliyor. Aygıtın 8 GB kapasitesinde dâhili hafızası bulunuyor ve depolama kapasitesi, bellek kartları ile arttırılabiliyor.

Cihaz harici veya dâhili mikrofonu ile ses kaydı da yapabiliyor. Kayıt kalitesi ve buna bağlı olarak dosya biçimi kullanıcı tarafından belirlenebiliyor. Cihazın kayıt esnasında arka plan gürültüsünü azaltma fonksiyonu da bulunuyor.

Ses kayıt cihazı, öğrencilere bilgisayar bağlantı kablosu, şarj cihazı, kulaklık, taşıma kılıfı ile birlikte verilecek.

 

 

 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.