Maden teknisyenleri yetişmeye başladı  
Maden teknisyenleri yetişmeye başladı

Maden teknisyenleri yetişmeye başladı

Millî Eğitim Bakanlığınca ilk kez Türkiye genelinde maden sektörünün yoğun olarak faaliyet gösterdiği illerde açılan 13 mesleki ve teknik Anadolu lisesinin 5´inde, 90 öğrenci maden teknolojileri üzerine eğitim almaya başladı.

Maden teknisyenleri yetişmeye başladı

Konuya ilgili olarak konuşan MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, maden sektöründe bilgi birikimine, teknik yeterliliğe ve mesleki sertifikasyona sahip nitelikli iş gücünü yetiştirmek ve bu alanda eğitim verecek okulların madencilik sektörü ile iletişim halinde olmak amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında 16 Ağustos´ta iş birliği protokolü imzalandığını hatırlattı.

 

Bu kapsamda maden sektörünün yoğun olarak faaliyet gösterdiği Ankara, Artvin, Bilecik, Eskişehir, Kahramanmaraş, Kütahya, Manisa, Mardin, Muğla, Sivas, Tekirdağ ve Zonguldak´ta 13 mesleki ve teknik Anadolu lisesinde "maden teknolojisi" alanı açıldığını bildiren Gülay, açılan 13 okuldan 5´ine yaklaşık 90 öğrencinin kaydının yapıldığını belirtti.

 

Gelecek yıl 5 okulun yanında diğer okullarda da eğitim öğretimin başlayacağı bilgisini veren Gülay, maden teknolojisi alanında öğrenim gören öğrencilerin nitelikli bir mesleki eğitim alarak sektörün iş gücü ihtiyacını karşılaması için bu alanın atölye ve laboratuvarlarında standart olarak bulunmasına ihtiyaç duyulan makine, teçhizat ve diğer araç gerecin belirlenmesi, eğiticilerin eğitimi program içeriğinin belirlenmesi amacıyla 11-15 Eylül 2017 tarihleri arasında Tekirdağ´da bir çalışma düzenlendiğini aktardı.

 

"Yer altı kaynaklarında çalışacak nitelikli elemanlar yetiştirecek"

Bu çalışmaya Millî Eğitim Bakanlığının yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ve sektör temsilcilerinin katıldığını da bildiren Gülay, burada maden teknolojisi alanında eğitim verecek meslek liselerinin atölyelerinde bulunması gereken malzemenin belirlendiğini kaydetti.

 

Türkiye´de daha önce maden teknolojileri alanında eğitim veren lise düzeyinde okul olmadığını dile getiren Gülay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının desteğiyle bu yıl 5 okulda eğitimleri başlattıklarını söyledi. Gülay, maden teknolojileri alanının müfredatının, sektör ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile birlikte 3-4 aylık bir çalışma doğrultusunda oluşturulduğunu ifade etti.

 

Gülay, "Türkiye´nin yer altı kaynaklarında maden teknisyeni olarak çalışacak nitelikli elemanlar yetiştirmek üzere 5 okulda maden teknolojisi alanını açtık. Sektörün bu okulların mezunlarının istihdamına büyük bir rağbet göstermesini bekliyoruz. Öğrencilerimiz 9. sınıfta akademik, 10. sınıfa geçtiklerinde meslek eğitimlerine başlayacaklar, 11. sınıftan itibaren de işletmelerde beceri eğitimleri alacaklar." diye konuştu.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.