Suriyeli öğrencilere yönelik uluslararası konferans  
Suriyeli öğrencilere yönelik uluslararası konferans

Suriyeli öğrencilere yönelik uluslararası konferans

YÖK tarafından düzenlenen "Türk Yükseköğretim Sisteminde Suriyeli Öğrenciler" konulu uluslararası konferans kapsamında "Güncel Değerlendirmeler" çalıştayı gerçekleştirildi.

Suriyeli öğrencilere yönelik uluslararası konferans

Mustafa Kemal Üniversitesinde düzenlenen çalıştayda konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci de 2000´li yıllar ile Ortadoğu coğrafyasında hareketlilik yaşandığını ve bugünlere gelindiğini belirtti. Suriye´deki savaş üzerine Türkiye´nin sorumlu olarak kapılarını açtığını hatırlatan Demirci, "Suriyelilerin ülkesine döneceğini, yaşananların kısa süreceğini" öngördüklerini, planlamaları da o şekilde yaptıklarını ancak bunun aksinin ortaya çıktığını aktardı. Demirci, Suriyeliler için geçici eğitim merkezlerinin oluşturulduğunu ifade ederek, Türkiye´deki 3 milyon Suriyelinin 830 bininin 6-17 yaş grubundaki çocuklar olduğunu ve bunların geciktirilmeden eğitim sistemine dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

"Bütün Suriyeli çocuklar eğitim sistemine alınacak"

Geçici eğitim merkezlerinde 2016 Haziran ayı itibarıyla 260 bin çocuğun eğitim gördüğünü anlatan Demirci, 44 bin civarında da Suriyeli çocuğun Türk okullarında okumak için geldiğini dile getirdi. Geçici eğitim merkezlerinde 291 bin 121 öğrencinin bulunduğunu, bunun Avrupa ülkelerinin birçoğunun nüfusundan fazla olduğunu aktaran Demirci, "e-okul sisteminde bizim çocuklarla okuyan öğrencilerin sayısı ise 188 bin 406. Kimlik sorunu nedeniyle e-okulda gösterilemeyen öğrenciler de var, toplamda 204 bin 706 öğrenci şu an itibarıyla bizim okullarımızda, çocuklarımızla birlikte, aynı sıralarda eğitimlerine devam ediyorlar." ifadesini kullandı. Demirci, hedeflerinin, 3 yıl içerisinde ülkedeki bütün Suriyeli çocukları eğitim sistemi içerisine almak olduğunu kaydetti.

 

Çalıştayda Suriyeli öğretim üyesi ve öğrenciler de taleplerini dile getirerek Türkiye´ye teşekkür etti.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.