SURİYELİLERİN MESLEKİ EĞİTİME ERİŞİMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM  
SURİYELİLERİN MESLEKİ EĞİTİME ERİŞİMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

SURİYELİLERİN MESLEKİ EĞİTİME ERİŞİMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Geçici koruma altındaki Suriyelilerin mesleki eğitime erişimlerinde gelinen noktayı belirlemek için Nisan ayından itibaren yapılan değerlendirme toplantıları sonunda önemli bir adım atıldı. Yapılan yeni bir düzenleme ile Türkçe dil yeterliliği olmayan Suriyeliler de artık mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptırabilecekler. Bu öğrenciler 9. sınıfta yoğun bir Türkçe dil eğitimi alacak ve mesleki eğitim merkezlerinde eğitimlerine devam edebilecekler.

Geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptırabilmeleri için A2 düzeyinde Türkçe dil bilgisine sahip olduklarını gösteren bir sertifika almaları gerekiyordu. Bu nedenle bu kapsamdaki çoğu Suriyeli, mesleki eğitime erişimde zorluk yaşıyordu. Bu sorunu çözmek amacıyla atılan adımla mesleki eğitim merkezlerine kayıtta A2 düzeyinde Türkçe dil sertifikası zorunluluğu kaldırıldı. Yoğun Türkçe eğitimi, kayıttan sonraki ilk yıla taşındı. A2 dil belgesi olanlar da bu eğitimden muaf tutuldu. 
 
Atılan yeni adımı değerlendiren Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, şunları söyledi: "Ülkemiz şu anda dünyada en fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan ülke konumunda. Okul çağındaki Suriyeli çocukların eğitime erişimlerinde çok önemli mesafeler alındı. Tüm kademelerde okullaşma oranlarını artırmak için Bakanlığımız çok sayıda projeyi başarılı bir şekilde uyguluyor. Eğitim sistemimizde çoğu Avrupa ülkesinin öğrenci sayısından fazla Suriyeli öğrenci yer alıyor. Verdiğimiz bu hizmetin çeşitliliği ve kalitesini artırmak için yeni projeler yapıyoruz. Özellikle son üç yılda bu kapsamda mesleki ve teknik eğitim yoluyla sosyal ve ekonomik uyuma büyük ağırlık verdik ve çok sayıda uluslararası projeyi de yürütüyoruz.  Nisan ve Haziran aylarında projelerde gelinen noktayı ayrıntılı bir şekilde değerlendirmek için kapsamlı toplantılar yapmıştık. Toplantılarda belirlenen sorun alanlarından bir tanesini artık çözmüş bulunuyoruz."
 
Geçici koruma altındaki Suriyelilerin özellikle iş gücü piyasasına entegrasyonlarının sağlanmasında mesleki eğitim merkezlerinin sunduğu fırsatlara dikkat çeken Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bilindiği gibi geleneksel çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitiminin verildiği mesleki eğitim merkezlerinde öğrenciler haftada bir gün okulda, diğer günler işletmelerde beceri eğitimi alıyorlar. Mesleki eğitim merkezi öğrencileri, dört yıllık eğitim boyunca asgari ücretin üçte biri kadar ücretle de destekleniyor. Ayrıca mesleki eğitim merkezlerinden yararlanmak için sadece ortaokul mezunu olmak yeterli. Herhangi bir yaş sınırı yok. Dolayısıyla, mesleki eğitim merkezleri, eğitim çağ nüfusu dışındaki Suriyelilerin iş gücü piyasalarına geçebilmeleri için de çok önemli fırsatlar sunuyor. Şu anda bu merkezlerimizde eğitim alan yaklaşık 150 bin öğrencinin sadece 3 binini, yani yaklaşık %2'sini Suriyeliler oluşturuyor. 2021 yılında hedefimiz bu oranı %10'a çıkartabilmek. Yaptığımız yeni düzenleme bu hedefe ulaşmamızda önemli katkı sağlayacaktır. "
 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.